Geschreven door Wilbert Baan

Wilbert Baan (1980) is mede-eigenaar van Somehow, een bureau dat bedrijven helpt innoveren door het ontwikkelen van mobiele diensten. Wilbert is geïnteresseerd in onze groeiende data- en informatiecultuur en wat dit voor nieuwe mogelijkheden geeft. Hij schrijft op Medialandschap vanuit dit perspectief.

Zie ook: http://www.wearesomehow.com

Wilbert Baan heeft 150 berichten geschreven op Medialandschap.

Dit bericht is gepubliceerd op 26 November, 2009 om 09:57 en gelabeld met , , , , .

Op 9 oktober ging de eerste versie van Boijmans videokanaal ArtTube live. Wat is dit, waarom maakt Boijmans een videokanaal en waar gaat het heen met musea online?

We vroegen het Lotte Meijer zij weet als geen ander hoe het gaat met musea online. Afgelopen jaar won ze een Webby voor de site Smarthistory en eerder maakte ze voor het MoMa in New York het project MoMa Wifi, zodat je je mobiele telefoon of iPod als gids kunt gebruiken in het museum.

Lotte is projectleider van ArtTube.

Wat is je rol binnen de ontwikkeling van ArtTube?
Logo ArtTubeIk ben projectleider van de website binnen de educatie afdeling. De site is gebouwd door Fabrique. In het begin heb ik ook de videoproductie begeleid, en ben ik ook nu nog bezig met het uploaden en aanpassen en de eindredactie.

Maar omdat ik tegelijkertijd bij Boijmans ook de Online Collectie website uit de grond trek, en er naast meer freelance klussen heb werd dat wat te druk.

Dit is overigens een beta versie van de website, in het voorjaar van 2010 wordt hij uitgebreid met gebruikersreacties en wat meer gebruiksvriendelijkheidsdingen, en hij wordt gelinkt met de online collectie. Deze komt ook in het voorjaar online, en daar komen dan de ArtTube video’s ook op te staan (bij de kunstwerken) en vanaf ArtTube kan je naar de Online Collectie.

Waarom en voor wie is ArtTube?
ArtTube is voor een (internationaal) publiek dat geïnteresseerd is in kunst, kunstenaars, design en designers. Het zal een publiek zijn dat zich graag informeert via video’s. We denken dat steeds meer mensen online video’s kijken ter informatie of entertianment. Er wordt weinig echt goed materiaal aangeboden over kunst, Boijmans wil daar een handje bij helpen, en we denken dat dit ook een interessante weg is om mensen kennis te laten maken met onze tentoonstellingen en collectie.

Waar komt het videomateriaal vandaan?
Het gros produceren we zelf, of laten we maken door lokale filmers. Heel veel wordt in het kader van tentoonstellingen gemaakt, dit werd al gedaan, maar dan stond het vaak niet online, en nu maken we ook betere video’s. En we zijn bezig met ook videoseries rondom de vaste collectie te maken.

We hebben via het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ook oude Polygoon journaals gekregen, daar staan er nu ook al 3 van op.

Is Boijmans uniek met dit project, speelt het zich alleen online af?
Website ArtTube
In Nederland is het Boijmans momenteel de enige met een video site. internationaal zijn er meer.

Op het Museumcongres merkten we dat wel meer Nederlands musea zijn begonnen of bezig zijn met het produceren van video’s voor het web.

Het ArtTube project is met de online collectie ook onderdeel van een groter educatiefplan, waar ook een TV programma (Boijmans Journaal en de KunstStudio bestaat).

Het Boijmans.Journaal is een tvprogramma waarvan de pilot net te zien is geweest bij RTV Rijnmond (60.000 kijkers), en gaat nu verder een serie maken (voor de lokale tv)

De KunstSTudio is een ruimte in het museum waarin workshops plaatsvinden, daarin staat ook een filmhuisje, waarin de ArtTube video’s weer terugkomen. De video’s zijn vaak ook op zaal te zien, en komen soms terug in de multimediatour.

p.s. Een mooi project is ArtBabble, waar wij nu ook partner zijn. Dat is een initatief van het Indianapolis Museum of Art. Het is een site waarop veel kunstmusea hun video’s posten. Tot nu toe zijn dat iets van 15 partners, waaronder wij en het Van Gogh museum. Het handige is dat je (itt YouTube, waar museumvideo’s worden ondergesneeuwd) en eigen videosites (die toch vooral veel lokale bezoekers trekken) er een grotere massa aan video’s is en een breder (internationaal) publiek.

In de museumwereld zie je een sterke beweging naar online. Veel musea zoeken naar manieren om hier invulling aan te geven. Wat zie jij voor rol van musea online?
Je ziet inderdaad dat veel musea online bezig zijn, soms met het doel om bezoekers te trekken, soms meer voor educatie. Ik vind het ook mooi hoe b.v. het Powerhouse museum haar online activiteiten ook echt inzet om kennis van mensen terug te krijgen en collecties die weinig aandacht krijgen te tonen.

Ik denk dat musea zelf nog enerzijds hun collecties beter verspreiden (door b.v. het openstellen van hun online collecties met een API). Dat kan er dan voor zorgen dat anderen meer betekenis eraan kunnen geven. Maar ik denk dat het niet genoeg is om alle ‘plaatjes’ online te zetten, maar dat musea ook hun onderzoeks en kennis-instituut functie online zouden kunnen vervullen.

Wat kunnen we de komende jaren verwachten van musea en kunst op mobiel of web?
Ik denk dat musea steeds meer richting het web gaan, en langzaam ook meer mobiel, dit duurt altijd wel iets langer dan bij commerciële instellingen. Het Van Gogh museum heeft nu een iPhone app met de brieven van van Gogh gemaakt, en iemand heeft de API van het Brooklyn Museum gebruikt om van hun collectie ook een iPhone app te maken. Zelf heb ik MoMA WiFi ontwikkeld. Dit zal ongetwijfeld zo doorzetten.

Maar wat misschien mobiel gezien interessanter is, is de mogelijkheden die het Nationaal Historisch Museum heeft. Dat museum heeft feitelijk een onderwerp dat zichtbaar is op veel verschillende plekken, en ik denk dat mobiele applicaties daar bij uitstek een goede aanvulling kunnen zijn.

In dat geval is het dus niet zozeer het web op, als wel het mobiele web op lokatie.

2 Reacties
  1. Zie ook het interview van Medialandschap met Cas Lemmens over de opleiding Hyper Island: http://www.medialandschap.nl/kunst/2009/11/16/interview-met-cas-lemmens-over-creatieve-opleiding-hyper-island/

  2. Social comments and analytics for this post…

    This post was mentioned on Twitter by drdee_is_wired: Interview met Lotte Meijer over videokanaal ArtTube van Museum Boijmans: Op 9 oktober ging de eerste versie van.. http://bit.ly/8Sw5Sl...

Jouw reactie

Het kan soms even duren voordat je reactie zichtbaar is. Dit komt door de spam-controle. Als je geen spam-robot bent zal je reactie zo snel mogelijk zichtbaar worden.

Twitter & Facebook
Volg Medialandschap op Twitter, Facebook, E-mail of via RSS om eenvoudig op de hoogte te blijven van nieuwe berichten.

Zoek een bericht
Heb je een bericht gelezen op Medialandschap, maar kun je het niet meer vinden. Geen probleem, tik hieronder je zoekopdracht.

Credits
Het Medialandschaplogo en de stijl zijn ontworpen door Ronnieism. Berichten worden geschreven door: Alexander Kaan, Diederik van Liere, Inger Wolters, Jan Kooistra, Kasper Dado, Marco van Heerde, Wilbert Baan

Thema's waar Medialandschap over schrijft
Internet of Things, Quantified Self, Communicatie, Branded Utilities, Netwerkcultuur

Contact
Medialandschap is een collectief technici en creatieven. We schrijven over nieuwe media . Heb je tips, wil je iets delen of doorgeven, neem contact op.